Faze poduzetničkog pothvata

Poduzetništvo se bazira na stvaranju vrijednosti. Da bi se kreiralo nešto novo, postigla dodana vrijednost, društvo prolazi kroz određene faze neovisno o vrsti poduzetničkog pothvata.

Svaka faza razvoja sa sobom nosi nove izazove s kojima se poduzetnici susreću. Neovisno o fazi razvoja organizacije uvijek se javlja izazov financiranja poslovnih pothvata.

Nedostatak financijskih sredstava je jedan od najvećih problema poduzetnika. Ukoliko poduzetnici ne mogu sami financirati svoj poslovni pothvat utoliko se za pomoć u financiranju obraćaju kreditnim I financijskim institucijama, razvojnim bankama, investicijskim fondovima, razvojnim agencijama, EU fondovima i financijskim savjetnicima.

Koje su to faze poduzetničkog pothvata koje se moraju proći da bi se ideja realizirala?

Različiti su pristupi definiranju poduzetničkog procesa. Poduzetničke faze podrazumijevaju proces stvaranja vrijednosti kombinacijom resursa u svrhu iskorištavanja prilika uz razumno preuzimanje rizika. Naglasak je na označavanju i prepoznavanju prilika, uspostavljanju tima i sredstava za njihovu realizaciju kao i ulaganju vremena, napora i novca.

Poduzetnički pothvat se kreće u nekoliko faza. Nastanak poduzetničke ideje nastavlja se na stvaranje inicijative, što predstavlja prvi korak ka pokretanju samostalnog poslovnog pothvata. Naknadno poduzetnik kreće u realizaciju svoje ideje te započinje proces osnivanja poduzeća, priprema svu potrebnu dokumentaciju, uplaćuje temeljni kapital, upisuje se u trgovački registar ili Hrvatsku obrtničku komoru te započinje s poslovanjem.

Prije bilo kakve aktivnosti izrađuje se poslovni plan koji pomaže za lakše sagledavanje velike slike I donošenje važnih odluka u poslovanju. Poslovni plan definira jasne ciljeve za trgovačko društvo, omogućava razumijevanje tržišta na kojem  se radi, omogućuje razumijevanje financijskih posljedica donesenih odluka te bolje prelaženje prepreka u poslovanju. Poslovni plan predstavlja vodič kroz faze razvoja na putu do realizacije poslovne ideje.

  1. Faza izgradnje; postavljanje poslovnog modela

U prvoj fazi formira se poslovni model organizacije. Određuje se način kako će društvo stvarati vrijednost svojim korisnicima. Vrlo je jasno tko su korisnici, kako im se pristupa, kako se promovira proizvod/usluga te kako izgleda svaki od koraka u procesu kreiranja nove ekonomske vrijednosti.

Nakon jasne slike poslovnog modela potrebno je operativno pokrenuti poslovanje; pronalazi se poslovni prostor, nabavlja se oprema, zapošljava se stručan tim te se uspostavlja odnos s dobavljačima i potencijalnim kupcima. Nakon prikupljanja svih resursa dolazi do proizvodnje dobara ili pružanja usluga. Slijedom toga nalazi se tržišno mjesto.

  1. Faza rasta; osvajanje novih tržišta

Faza rasta obuhvaća širenje na nova tržišta, proširenje ponude, asortimana proizvoda i usluga. U ovoj fazi je jako važna reorganizacija društva radi povećanja obujma posla kako bi sve moglo funkcionirati (formiranje odjela, uspostavljanje timova, menadžera I slično). Tada se jasno trebaju definirati zadaci i odgovornosti.

Širenje proizvodnog procesa zahtijeva i zapošljavanje nove radne snage. Ulaskom na nova tržišta poduzetnik mora biti spreman oduprijeti se naletima konkurenata koji žele zadržati svoje kupce te svoj tržišni udio.

Poduzetnik se u ovoj fazi suočava s upravljanjem (menadžment) što se značajno razlikuje od poduzetništva. Ako poduzetnik ne posjeduje adekvatne menadžerske vještine potrebno je zaposliti profesionalni menadžment koji će doprinijeti profesionalizaciji organizacije kroz formiranje poslovnih funkcija, formiranje ciljeva, uvođenje kontrolinga, internih kontrola i interne revizije.

  1. Faza diferencijacije; profesionalizacija poslovanja

Nakon faze rasta započinje specijalizacija te lansiranje proizvoda i/ili usluga koje svojim obilježjima i performansama odgovaraju specifičnim potrošačkim željama i zahtjevima. Cilj je zadovoljiti potrebe tržišta/potrošača, biti fleksibilan na tržišne promjene I biti brz kod uvođenja promjena.

Vlasnik društva u ovoj fazi ima ulogu vlasnika dok ulogu upravljanja prepušta menadžmentu. Vlasnik postaje predsjednika nadzornog odbora, donosi strateške odluke i nadzire izvršenje kroz redovito izvještavanje.

  1. Faza konsolidacije; prolazak kroz krizu

U ovoj fazi poduzetnik nastoji prevladati krizu te ponovo osigurati poslovni uspjeh trgovačkog društva. Postoji mogućnost javljanja krize, a njeni simptomi mogu biti loša radna okolina, tržišna zasićenost, slaba motivacija, opća nestabilnost cijena, korporativne prevare i/ili propuštanje dobrih poslovnih prilika.

 

Kako financirati poduzetnički pothvat?

Za pokretanje pothvata ili razvijanja postojećeg, potrebna su određena financijska sredstva za ulaganja u razvoj, istraživanja, obrazovanje, promociju, opremu i infrastrukturu. Postoje različiti oblici financiranja poduzetničkog pothvata i ona ovise o fazi razvoja društva.

Start-up društava se mogu financirati iz vlastitih sredstava, fondova Europske unije, “bootstrapping” metoda, krediti, “FFF” (friends, family and fools) te neformalni investitori – poslovni anđeli. Društva koja su u fazi rasta se financiraju od strane venture capital i private equity fondova. Nakon faze intenzivnog rasta društva se financiraju kreditom a kada prerastu kapacitete banaka da ih financiraju imaju mogućnost izlaska na burzu ili dokapitalizacija od strane private equity fondova.

Također, za male i srednje poduzetnike izvori financiranja uključuju progress market, bespovratna sredstva, poticaji, factoring, sale & lease back i jamstva razvojnih agencija.

Od svih izvora financiranja koja se nude malim i srednjim društvima u RH najviše se ističu banke s kreditima, leasingom i faktoringom. Tek nakon što su iscrpili sve izvore, poduzetnici razmatraju dokapitalizaciju private equity fondova. Nebrojeni su slučajevi gdje su poduzetnici u samoj želji da zadrže kontrolu, odbijajući financijske I strateške partnere, završili u stečaju i izgubili sve.

Ono što možete napraviti kao poduzetnik je da se informirate o dostupnim izvorima financiranja te okružite stručnim ljudima i savjetnicima kao biste uspješno prošli kroz sve faze razvoja.

Tim ALPHA CAPITALIS djeluje kao Vaš kompas kroz svijet financija. Ako trebate pomoć ili savjet pri pronalasku optimalne metode financiranja za vašu poduzetničku ideju, slobodno nas kontaktirajte. 

Autor: Tina Tonković, voditelj računovodstva

Tim ALPHA CAPITALIS:

Ovlašteni revizori | Ovlašteni interni revizori | Ovlašteni procjenitelji | Ovlašteni računovođe | Ovlašteni investicijski savjetnici | ACCA (Association of Certified Chartered Accountants)