Prekršili ste ugovorene kovenante. Što sada?

Kada ste ugovorili kreditiranje pristali ste na određene kovenante.

Kršenje kovenanta od strane Vas kao dužnika daje kreditoru pravo da jednokratno potražuje cijeli iznos ugovorenog kredita, obustavi sva financiranja, naplati se iz prodaje imovine nad kojom ima razlučno pravo i pokrene ovrhu. Ne želite da Vam se to dogodi. Budite proaktivni i reagirajte pravovremeno.

Navodimo aktivnosti koje je poželjno da napravite u trenutku kršenja kovenanta i/ili nepodmirenje obveza prema kreditoru:

a) Napravite preventivne radnje

Svjesni ste obveza i potencijalnih rizika. Smanjite odljev novca gdje god je moguće. Izbjegnite isplate dividendi i bonusa te isplate pozajmica.

b) Dostavite financijske izvještaje i ukažite na kršenje kovenanta

Nemojte skrivati činjenično stanje i nadati se da kreditor neće saznati za negativne rezultate. Pravovremeno iskomunicirajte novonastalu situaciju.

c) Predložite produženje vremenskog roka

Umjesto da kredit postane dospjelim u trenutku kršenja financijskih kovenanta kreditor Vam može omogućiti vremensku odgodu do kada se trebate uskladiti.

d) Predložite aktivnosti za normalizaciju prekršenih kovenanta

Prekršili ste određeni financijski kovenant. Uvijek postoji mogućnost i način kako da ispravite situaciju.

„Dug u odnosu na aktivu ili kapital je narastao iznad dozvoljene razine“:
– Smanjite udio duga na način da jednokratno isplatite dio duga dok ne dođete do zadovoljavajuće razine.
– Dokapitalizirajte društvo i povećajte udio kapitala u ukupnoj aktivi.

„Neto dug / EBITDA je pao na prenisku razinu“:
– Prodajte neoperativnu imovinu, ugovorite faktoring ili sale and lease back i pribavljena sredstva iskoristite za smanjene glavnice duga.

– Povećanje EBITDA bi bilo najpoželjnije, ali za to je potreban duži vremenski rok.

e) Ugovorite nove uvjete financiranja

S novonastalom situacijom najvjerojatnije će Vaš predmet biti proslijeđen u odjel za rizične plasmane (eng.”Workout department”). Novi uvjeti financiranja bit će stroži jer Vam je pao interni kreditni rejting i postali ste rizičan klijent.

Dužnik koji je prekršio kovenante najčešće nije u mogućnosti jednokratno isplatiti kreditora te pregovora s kreditorom oko novih uvjeta kreditiranja. Novi uvjeti će sigurno biti “skuplji” zbog administrativnih troškova obrade kredita i lošijeg rejtinga.

e) Zatražite Penalty Waiver

Nakon što ste iskomunicirali sve elemente zatražite pisani sporazum kojim se kreditor suzdržava od pokretanja pravnih radnji kobnih za Vas.

Tako dobivate na vremenu da predložene mjere provedete i ostvarite konstruktivne pomake.

f) Refinancirajte dug

Zatražite refinanciranje od drugog kreditora ili mezzanine fonda s ciljem isplate postojećeg kreditora. Novi kreditor će rijetko kada financirati društvo koje je u defaultu i rješavati probleme postojećeg kreditora. Ako se pokaže interes ono će biti znatno skuplje.

Neovisno o naizgled bezizlaznoj situaciji,  postoje institucije čija je poslovna strategija otkup potraživanja uz diskont i financiranje po novim, skupljim uvjetima.
U slučaju da postojeći kreditor posjeduje adekvatno osiguranje, neće biti voljan otpisati dio duga. U protivnom imate zadatak pronaći investitora koji će otkupiti potraživanja.

g) Predložite konverziju duga u kapital

U slučaju da je Vaš poslovni model dugoročno održiv, ali nemate kratkoročnih rješenja za kreditora, u planu restrukturiranja predložite konverziju duga u vlasničke udjele/dionice (eng.”debt to equity swap”). Definirajte cijenu jednog udjela tj. omjer po kojem će se napraviti konverzija.

Kreditoru ovo nije sretno rješenje, pogotovo ako ne vidi mogućnost prodaje poslovnih udjela u budućnosti.

U slučaju da smatrate da ste u opasnosti od kršenja kovenanta i/ili defaulta, izradite plan restrukturiranja i pristupite kreditoru s prijedlogom rješenja. Uvjerite kreditora da imate plan kako ćete premostiti situaciju.

Pravovremena reakcija maksimizira mogućnost iznalaženja uspješnog konstruktivnog rješenja.
Potreban Vam je detaljan plan financijskog i operativnog restrukturiranja, obratite nam se s povjerenjem.

Autor: Ilija Nikolić mag.oec, ovl.revizor

Ilija je ovlašteni revizor i ACCA kandidat. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer financijska analiza i poslovno planiranje. Ilija posjeduje višegodišnje iskustvo na području revizije različitih djelatnosti…više o autoru