EU fondovi 2019 10 28 - Prijava projekta na natječaj iz EU fondova

Prijava projekta na natječaj iz EU fondova

Bespovratna sredstva jedan su od oblika izvora financiranja koja su dostupna društvima na tržištu i pomoću kojih se financiraju strateška projektna ulaganja, ali i redovne aktivnosti poslovanja. U Hrvatskoj su ona najčešće dostupna kroz natječaje iz EU fondova i imaju propisanu strukturu i pravila koja je potrebno poštivati kako bi prijava na ciljani natječaj prošla sukladno Vašim željama te kako bi u konačnici i dobili željni iznos bespovratnih sredstava.

U nastavku teksta donosimo 5 koraka koje je potrebno slijediti kako bi prijava na natječaj bila zadovoljavajuća prilikom evaluacije od strane nadležnih tijela.

  1. Budući plan razvoja

Bespovratna sredstva dobrodošla su pomoć razvoju vašeg poslovanja, ali ona nikako ne smiju biti glavni uzrok prijave na pojedini natječaj. Projekt kojeg želite sufinancirati mora biti tržišno održiv i bez pomoći bespovratnih sredstava.

Napravite poslovni plan koji inicijalno neće uključivati bespovratna sredstva, a bit će odličan indikator kakve povrate od investicije možete očekivati u budućnosti. Naravno ne treba svaka prijava na natječaj interni poslovni plan koji opravdava ulaganje, ali projekti čija ukupna vrijednost ulaganja zahtjeva značajna financijska odricanja od strane prijavitelja, trebali bi imati inkorporiran poslovni plan prilikom razmatranja prijave na natječaj.

  1. Odaberite natječaj

Nakon što ste se definitivno odlučili za buduću investiciju i želite dio projektnog ulaganja sufinancirati bespovratnim sredstvima, provjerite koji natječaj najviše odgovara vašim potrebama.

Svaki je natječaj specifičan sukladno prioritetnim osima i investicijskim ciljevima iz kojih se generiraju specifični ciljevi koji su ujedno i natječaji. Ovisno koje aktivnosti ćete sufinancirati putem bespovratnih sredstava, takav natječaj bi trebali i odabrati.

Vodite računa o tome da ne birate natječaj prema trenutnoj vremenskoj dostupnosti već isključivo prema tome odgovara li svrha i predmet natječaja vašim budućim poslovnim planovima i ulaganjima.

Prijavitelji često nemaju strpljenja čekati da se otvori pojedini natječaj koji puno više odgovara njihovim potrebama pa prijavljuju vlastite projekte na natječaje čija svrha i cilj ne odgovaraju aktivnostima ulaganja.

  1. Proučite projektnu dokumentaciju

Dio svakog natječaja je i projektna dokumentacija koja prijavitelja strukturira prema ciljevima, uvjetima i postupcima dodjele bespovratnih sredstava.

Unutar uputa za prijavitelje nalaze se kriteriji prihvatljivosti samog prijavitelja prema njegovim aktivnostima koje želi sufinancirati, troškovima kao dijelovima tih aktivnosti, ali i ostalih kriterija koji mogu biti isključivi za pojedine prijavitelje.

Dobro proučite cjelokupnu projektnu dokumentaciju kako prilikom administrativne faze provjere prihvatljivosti projekta ne bi bili isključeni iz daljnje dodjele bespovratnih sredstava. Također, dio dokumentacije jesu i upute za popunjavanje projektne prijave kao i postupak dodjele koji će vam dati odgovore na koliko bodova možete računati prilikom evaluacije projektnog prijedloga.

  1. Izrada projektnog prijedloga

Projektni prijedlozi koji će aplicirati na natječaje iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija podnose se kroz sustav efondovi koji automatski generira prijavni obrazac sa sekcijama koje je potrebno popuniti.

Detaljna objašnjenja s područjima koja je potrebno popuniti unutar prijavnog obrasca nalaze se među prilozima koji su dio dokumentacije svakog natječaja te pomažu strukturirati finalni izgled projektnog prijedloga. Jedino osoba koja je vlasnik pravnog subjekta koji aplicira na natječaj ili osoba koja je ovlaštena za zastupanje pravnog subjekta ima dopuštenje prijaviti na natječaj projektni prijedlog.

Vodite računa o tome da uz projektni prijedlog priložite i svu obveznu dokumentaciju koja je propisana natječajem i bez koje nema uspješne evaluacije projektnog prijedloga.

  1. Provedba projekta

Uspješnim apliciranjem projektnog prijedloga na željeni natječaj i odobravanjem bespovratnih sredstava započinje faza provedbe projekta.

Dobivanje bespovratnih sredstava tek je dio posla te često onaj lakši dio, a uspješna provedba koja neće rezultirati financijskim korekcijama od strane nadležnih tijela je kompleksniji dio priče.

Ovisno koji ste vremenski rok naznačili u projektnom prijedlogu i koje aktivnosti te troškove ste raspisali, unutar tog vremenskog roka morat ćete namjenski potrošiti dobivena bespovratna sredstva za uspješnu realizaciju naznačenih aktivnosti.

Tijekom provedbe projekta dužni ste biti u stalnom kontaktu s posredničkim tijelima koji će zahtijevati obvezne izvještaje na razini projekta kao i ostalu dokumentaciju čija je svrha služiti kao validni dokazi kako ste kao prijavitelj ispunili sve svoje obveze na koje ste pristali potpisom na ugovor.

Ukoliko imate potrebu za pribavljanjem bespovratnih sredstava putem EU fondova i/ili provedbu projekta, utoliko nas slobodno kontaktirajte za pomoć.

Autori: ALPHA CAPITALIS tim 

Ovlašteni revizori | Ovlašteni interni revizori | Ovlašteni procjenitelji | Ovlašteni računovođe | Ovlašteni investicijski savjetnici | ACCA (Association of Certified Chartered Accountants)