Računovodstveni radni list

Računovodstveni radni list je alat koji knjigovođe i računovođe koriste kao pomoć pri dovršavanju računovodstvenog ciklusa i pripremanju godišnjih izvješća poput neprilagođenih probnih bilanci, prilagođenih knjiženja, prilagođenih probnih bilanci te financijskih izvješća.

Oblik

Računovodstveni radni list je u osnovi tablični proračun kojim se prati svaki korak računovodstvenog ciklusa. Tablični proračun obično sadrži pet stupaca koji započinju računima neprilagođene probne bilance te završavaju financijskim izvješćima. Drugim riječima, računovodstveni radni list je zapravo tablični proračun koji prikazuje sve glavne korake računovodstvenog ciklusa jedan za drugim.

Svaki korak prikazuje dugovne i potražne strane s ukupnim izračunima na dnu. Kao i probne bilance, radni list sadrži zaglavlje koje se sastoji od tvrtke poduzeća, naziva izvještaja te vremenskog razdoblja izvještaja.

Primjer

Ra%C4%8Dunovodstveni radni list 300x122 - Računovodstveni radni list
Ovako bi izgledao kraj godine Poduzeća A u obliku računovodstvenog radnog lista.

Kao što vidite, radni list popisuje sve probne bilance i prilagodbe jednu do druge. Tijekom procesa računovodstvenog ciklusa računovodstveni radni list može pomoći pri praćenju svih koraka i može smanjiti broj grešaka.

Može se koristiti i kao analitički alat prikazujući kako su se računi prvotno knjižili u glavnoj knjizi te kakve su se prilagodbe provele prije sastavljanja financijskih izvješća.

Predlažemo korištenje računovodstvenog radnog lista za sve prepreke s računovodstvom krajem godine. Radni list štedi na vremenu i održava preciznost i točnost podataka korištenih u procesu.

« Back to Glossary Index