Ciklus konverzije novca

Ciklus konverzije novca je izračun novčanog toka koji pokušava mjeriti vrijeme koje je društvu potrebno za pretvaranje svojih ulaganja u zalihe i ostale ulazne resurse u gotovinu. Ciklus konverzije novca mjeri koliko je dugo novac vezan u zalihama prije prodaje zaliha i naplate potraživanja od kupaca.

Ciklus konverzije gotovine ima tri različita dijela. Prvi dio ciklusa predstavlja trenutnu razinu zaliha i vrijeme potrebno društvu da proda zalihe. Drugi dio ciklusa obuhvaća trenutnu prodaju  i vrijeme naplate potraživanja. Treći dio ciklusa sastoji se od nepodmirenih tekućih obveza, odnosno koliko društvo duguje sadašnjim dobavljačima za kupnju zaliha, te kada će moći podmiriti svoje obveze. Izračunava se otvorenog računa dnevnih obveza.

Ciklus konverzije novca = Dani vezivanja zaliha + dani naplate potraživanja – dani plaćanja dobavljačima.

Ciklus konverzije novca mjeri koliko je dana potrebno društvu za primanje gotovine od kupaca. Ciklus konverzije novca mjeri količinu dana između plaćanja dobavljačima za zalihe i podmirenja kupaca za prodaju zaliha.

Kraći ciklus konverzije novca znači da je novac društva vezan u imovini kraće vremena, odnosno društvo može nabaviti zalihe, prodati ih kupcu i naplatiti potraživanje u manje vremena.

Ciklus konverzije gotovine može se promatrati kao izračun učinkovitosti prodaje. On prikazuje koliko brzo i učinkovito društvo može kupiti, prodati i naplatiti svoje zalihe.

« Back to Glossary Index